SERVICE       VACATURES       

FAQ

Hieronder vindt je een lijst terug met onze meest gestelde vragen. Vindt je het antwoord op je vraag niet meteen terug? Contacteer ons en wij helpen je graag verder.

Haarden en Haardconcepten

Wat zijn de verschillende soorten haarden die beschikbaar zijn?

Er zijn verschillende soorten haarden beschikbaar zoals houthaarden, gashaarden, elektrische haarden, bio-ethanol haarden en inbouwhaarden. 

Wat zijn de voor- en nadelen van houtkachels, gas- en elektrische haarden?

Houtkachels geven een authentieke uitstraling en warmte, maar vereisen regelmatig onderhoud, hout kan vuil en stof met zich meebrengen en je moet uiteraard ook steeds een voorraad hout voorzien. Gashaarden zijn gemakkelijk te bedienen en onderhouden, maar kunnen duur zijn om te installeren. Elektrische haarden zijn de gemakkelijkst te installeren, maar ze bieden niet dezelfde warmte als hout of gas.

Hoe kies ik de juiste haard voor mijn woning?

Welke haard het meest geschikt is voor je woning hangt af van verschillende factoren. Enkele zaken waarmee je rekening moet houden: de grootte van de ruimte, de beschikbaarheid van brandstofbronnen, het budget, de gewenste uitstraling en het onderhoud aan de haard dat je bereid bent te doen.

Wat is het verschil tussen een open haard en een gesloten haard?

Een open haard is een traditionele haard waarbij het vuur direct in contact staat met de ruimte, terwijl een gesloten haard een glazen of keramische deur heeft die het vuur van de kamer scheidt. Wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn, is een gesloten haard een veiligere keuze.

Wat is de meest milieuvriendelijke haard?

Elektrische haarden en pelletkachels zijn over het algemeen de meest milieuvriendelijke opties. Ze stoten minder schadelijke stoffen uit in vergelijking met hout- of gashaarden.

Wat zijn de veiligheidsmaatregelen die ik moet overwegen bij het installeren van een haard?

Om ervoor te zorgen dat een haard veilig is, laat je de haard best door een professional installeren. Het is ook belangrijk om je haard en schoorsteen goed te onderhouden. Laat je haard 1 keer per jaar controleren en reinigen om een schouwbrand te vermijden.

Hoe onderhoud ik mijn haard?

Het onderhoud varieert per type haard. Houthaarden hebben regelmatige schoonmaak en inspectie van de schoorsteen nodig. Gashaarden vereisen minder onderhoud, maar moeten nog steeds regelmatig worden geïnspecteerd. Elektrische haarden vereisen het minste onderhoud.

Wat is het rendement van verschillende soorten haarden?

Houthaarden hebben een rendement van ongeveer 50-80%, afhankelijk van het specifieke model. Gashaarden hebben een rendement van 75-90%. Elektrische haarden hebben vrijwel een rendement van 100% omdat alle elektriciteit wordt omgezet in warmte, maar ze zijn over het algemeen niet zo krachtig als gas- of houthaarden.

Wat zijn enkele trends in haardontwerpen?

De trends van haardontwerpen variëren afhankelijk van de huidige trends in interieurontwerp. Enkele recente trends voor haarden is minimalisme, het gebruik van natuursteen of metaal. Ingebouwde haarden of elektrische haarden met realistische vlamtechnologie, en slimme haarden die kunnen worden bediend met een app.

Hoe lang gaat een haard mee?

Hoe lang een haard meegaat, hangt af van het type haard en hoe goed deze wordt onderhouden. Een goed onderhouden hout- of gashaard kan jaren meegaan, terwijl een elektrische haard ook zeer duurzaam kan zijn, maar afhankelijk is van de levensduur van de elektronische componenten.

Welke soorten brandstof kan ik gebruiken in mijn haard?

Het soort brandstof van je haard hangt af van het type haard dat je hebt. Houtkachels gebruiken uiteraard hout, gashaarden gebruiken aardgas of propaan, pelletkachels gebruiken houtpellets, en elektrische haarden hebben alleen toegang tot elektriciteit nodig.

Kan ik een haard installeren als ik geen schoorsteen heb?

 Ja, je kan een haard installeren wanneer er geen schoorsteen aanwezig is. Er zijn verschillende opties voor haarden die geen traditionele schoorsteen nodig hebben. Gashaarden kunnen bijvoorbeeld worden geïnstalleerd met directe ventilatie die de uitlaatgassen direct naar buiten leidt, en elektrische haarden hebben helemaal geen ventilatie nodig.

Wat is het verschil tussen een haard en een kachel?

Een haard is meestal ingebouwd in de muur en heeft een open voorkant, terwijl een kachel een vrijstaand apparaat is dat warmte uitstraalt vanuit alle zijden. Beiden kunnen een gezellige en warme sfeer creëren en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en brandstoftypes.

Elektrische haarden

Wil je graag een elektrische haard plaatsen maar heb je nog enkele vragen? Ontdek hier de vragen die wij vaak krijgen van onze klanten. Wil je meer te weten komen over elektrische haarden? Neem dan een kijkje op onze pagina over elektrische haarden

Hoe werkt een elektrische haard?

Een elektrische haard is een haard die je een realistisch beeld van vlammen geeft. De haard heeft vanzelfsprekend geen schouw of rookkanaal nodig. Je hoeft de haard alleen maar aan te sluiten via een geaard stopcontact om deze te kunnen gebruiken.

Haarden zonder warmte element zorgen voor een visueel vlammenspel. Elektrische haarden met warmte element kunnen perfect dienen als bijverwarming. Deze haarden werken met een ventilator of een warmte element.

Welke elektrische haard geeft warmte?

Niet iedere elektrische haard geeft warmte. Als je op zoek bent naar een elektrische haard om je woning te verwarmen, moet je zeker opletten of de haard beschikt over een verwarmingselement.

In het aanbod van Frank Brynaert vind je zowel elektrische haarden zonder warmte element als haarden die wel voorzien zijn voor warmte afgifte.

Bio ethanol haarden

Op onze pagina over bio-ethanol haarden kom je alles te weten wat je moet weten over een bio ethanol haard.

Hoe werkt een bio ethanol haard?

De brandstof voor biohaarden is ethanol, een zuivere vorm van alcohol. Het gebruik ervan is simpel. Je vult het ethanol reservoir en steekt de haard aan. Er ontstaat eerst een kleine vlam die langzamerhand groeit. Om de sfeerhaard te doven volstaat het om de haard uit te zetten. De toevoer van zuurstof wordt hierdoor afgesloten en de vlam dooft.

Geeft een bio ethanol haard veel warmte?

Een haard op ethanol geeft niet genoeg warmte af om als hoofdverwarming te dienen. Biohaarden worden vooral gebruikt als sfeerverwarming.

Een vuurvlam geeft altijd warmte af. De warmteproductie van een bio ethanol haard hangt af van de grootte van de haard. Hoe groter de brandlijn hoe meer warmte er geproduceerd wordt. Uiteraard heeft ook de grote van de vlammen een invloed op de hoeveelheid warmte die vrijkomt.

Wat verbruikt een bio ethanol haard?

Het verbruik van een bio ethanol haard hangt af van verschillende factoren.

  1. Hoe groot is de haard?
  2. Welk soort brander heeft de haard? 3.
  3. Hoe hoog staan de vlammen in de haard?
  4. Tocht het in de kamer?

Als richtlijn geven we mee dat een fles van 2 liter ethanol een gemiddelde brandtijd heeft tussen de 3 à 5 uren.

Gashaarden

Kom hier alles te weten over gashaarden.

Op welk soort gas branden gashaarden?

Een gaskachel gebruikt vaak aardgas als brandstof. Zoals het er nu naar uit ziet gaan huizen in de toekomst vaker gasloos worden. Een goed alternatief voor aardgas als brandstof is het gebruik van propaan.

Kies ik voor mijn gashaard best voor een open of een gesloten systeem?

Alle moderne gashaarden werken met gesloten verbranding.

  • Bij een gesloten verbrandingssysteem haalt de haard de lucht via het concentrisch rookkanaal.
  • Bij een open systeem haalt de haard de lucht vanuit de kamer waar de haard geplaatst is.

CONTACTEER ONS

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Aarzel niet om contact op te nemen en wij helpen je graag verder.